JP-PROFIEL-ZWJan Pieter Tuinstra is geboren in 1971 te Buitenpost (Friesland).

Na het VWO ben ik in Breda gaan studeren aan de audiovisuele richting op Kunstacademie St. Joost. Ik ben in 1995 afgestudeerd als regisseur met twee documentaire films, maar heb daarnaast al tijdens mijn academietijd veel camerawerk voor anderen gedaan. Een aantal jaren heb ik als regisseur gewerkt voor commerciële opdrachten, videokunstprojecten en later televisie. Enkele jaren geleden heb ik besloten mezelf volledig te richten op camerawerk, omdat ik ‘het beeld’ niet meer aan iemand anders wilde overlaten. Dan kun je maar één ding doen en dat is zelf de camera hanteren.

Deze keuze tot specialiseren is me erg goed bevallen. Maar regelmatig monteer ik nog zelf projecten (waarvoor ik dan meestal ook het camerawerk heb gedaan) en als projecten zich daar goed voor lenen combineer ik het camerawerk met regie. Ik vind het prettig om mijn eigen beeldmateriaal te monteren en af en toe de verantwoordelijkheid voor de regie te hebben, omdat ik merk dat het mijn camerawerk ten goede komt.

Op dit moment werk ik veel voor de NTR, VARA, VPRO en voor onafhankelijke producenten. Commerciële klanten zijn onder andere: SNS Reaal, Van Lanschot Bankiers, Agis, KesselsKramer, KPN, Effective Brands.

Back to top